sheet metal
Home | Library | Support | Forum Home Page


Go Back   The Sheet Metal Shop > Sheet Metal Trade Test and Certification > Canadian Red Seal Q&A

Canadian Red Seal Q&A Do you know questions that are included on the Canadian Red Seal Exam? Post the questions in this forum.


Share This Forum!  
 
 
     

 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 02-19-2013, 02:37 PM
tomsheetmetal tomsheetmetal is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Calgary
Posts: 8
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Post Test

Hi jyoung,

I just from exam. I don't know, about the results, but those questions suck. Today I tried it second time. What can I say, there are a lot of questions of air conditioning systems, ducts, chimneys installations, flashings and also math tasks with formulas. Actually, it looks that they give less time for answers, than those questions require. You can't think a lot, just like robot to go throw it quickly. It's stupid. Too many questions.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-30-2013, 09:10 PM
bobbychinn bobbychinn is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by lawrencee View Post
1.What is the correct included grinding angle for a jobber's steel drill bit?
A.109
B.112
C.118
D.121

2.Which colour of tungsten electrode is used to weld aluminium?
A.Red.
B.Green.
C.Yellow.
D.Blue.

3.What is used to prepare a joint on cold rolled iron for brazing?
A.Acid.
B.Degreaser.
C.Grinding disk.
D.Wire brush.

4.How should a 15-m wire rope be stored?
A.Coiled dry and hung on a hook in a dry area.
B.Wound dry on a reel and stored in a dry area.
C.Lubricated, coiled, and hung on a hook.
D.Lubricated and wound on a reel.

5.What is the minimum requirement to layout a pattern for a square-to-round on centre?
A.3/4 of the plan view.
B.1/4 of the plan view.
C.1/2 of the plan view.
D.Full plan view.

6.What is the net blank cut size for a 90 14-in. diameter seven-piece elbow, used in a material handling system?

A.33.18 in. 44 in.
B.44.24 in. 44 in.
C.55.29 in. 44 in.
D.64.50 in. 44 in.

7.If 24 gauge metal is 0.686 mm (0.027 in.) thick, approximately how much must be taken from the circumference of a round pipe to make a small end?
A.3/32 in.
B.1/8 in.
C.3/16 in.
D.7/32 in.

8.A top takeoff used in a residential heating system has an equivalent length of 40 ft. with a design static pressure loss of 0.08 in./wg. What is the resulting friction loss?
A.0.032 in./wg
B.0.32 in./wg
C.3.2 in./wg
D.32 in./wg

9.Which combination of materials will corrode the quickest due to electrolysis (or galvanic reaction)?
A.Aluminium and copper.
B.Steel and copper.
C.Nickel and copper.
D.Lead and copper.

10.To allow proper air movement, what diameter of round pipe is required for a kitchen exhaust fan to move 2 000 cfm at 1 500 fpm?
A.6 in.
B.8 in.
C.12 in.
D.16 in.

11.What is the maximum allowable leakage for a 12-in. diameter duct, 250 ft. long with a leakage allowance of 6 cfm per 100 sq. ft. in surface area?

A.11.78 cfm
B.47.12 cfm
C.49.78 cfm
D.53.12 cfm

12.How much material would be required to cover a 12-in. round five-piece 90 elbow with a full throat and covered with 2 in. insulation and a 3/4 in. lap on the circumference of each gore?
A.28 5/8 in. 51 in.
B.33 3/8 in. 44 3/4 in.
C.35 3/16 in. 44 3/4 in.
D.38 3/16 in. 51 in.

13.What is the unit cooling capacity of a 3 100 cfm roof top unit with an economizer and an enthalpy difference of 6.5 Btu/lb. between the mixture air and the supply air?
A.1.80 tons
B.2.50 tons
C.6.75 tons
D.7.50 tons

14.A register is to deliver 500 cfm at a velocity pressure of 0.0126 in./wg and an AK factor of 70%. What is the register area?
A.123.32 sq. in.
B.176.17 sq. in.
C.182.89 sq. in.
D.228.80 sq. in.

15.A fan is designed to deliver 10 500 cfm (4 955 l/s) through a terminal reheat system when turning at 1 253 rpm. What corrective action should be taken if the measured fan performance is 9 960 cfm (4 700 l/s) when turning at 1 253 rpm?
A.Decrease the motor pulley size.
B.Increase the fan pulley size.
C.Tighten the fan belts.
D.Increase the motor pulley size.

16.How much material is required to fabricate an open chute 30 in. wide, with sides 12 in. high, to convey dust a vertical distance of 6 ft. and a horizontal distance of 10 ft. 4 3/4 in.?
A.30 sq. ft.
B.54 sq. ft.
C.74 sq. ft.
D.84 sq. ft.

17.What is the resulting mixture temperature if an economizer is allowing 2 000 cfm of 35F air to mix with the return air 8 000 cfm and 75F?
A.45F
B.50F
C.60F
D.65F

18.Air at 25C (77F) is capable of holding 144 grains of moisture, but is only holding 92. What is the current relative humidity?
A.32%
B.41%
C.64%
D.80%

19.What is the minimum number of support hangers required for installing roof gutters on a roof that measures 100 ft. in length?
A.23
B.26
C.30
D.34

20.What is the amount of fall when installing 45 ft. of gutter with a ratio of 1/8 in. per 10 ft.?
A.1/8 in.
B.3/8 in.
C.1/2 in.
D.9/16 in.



1.C
2.B
3.B
4.D
5.B
6.C
7.C
8.A
9.A
10.D
11.B
12.A
13.D
14.D
15.D
16.B
17.D
18.C
19.D
20.D
Hi
I do not understand question 6,8,11,12,13,14 can someone briefly explain how they got the answer or just the formulas used please. Thanks
Reply With Quote
  #13  
Old 07-09-2013, 02:06 PM
bobbychinn bobbychinn is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bobbychinn View Post
Hi
I do not understand question 6,8,11,12,13,14 can someone briefly explain how they got the answer or just the formulas used please. Thanks
all good got it figured out
Reply With Quote
  #14  
Old 10-17-2014, 03:30 PM
jojolino jojolino is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default #11

how did you get number 11?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


 

All times are GMT -6. The time now is 06:01 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.